Insectenbeet behandelen

Insectensteek
De meeste insektesteken of -beten veroorzaken slechts een plaatselijke zwelling, met roodheid en jeuk. Vooral de muggebeet staat hierom bekend. Zwelling en eventuele pijn behoren binnen 2 dagen verdwenen te zijn. Prrrikweg gelei versnelt het herstel en vermindert de jeuk. Bijen en horzels kunnen hun angel in de huid achterlaten; de zwelling kan dan enige dagen aanhouden. Bij een bijesteek kunt u de angel het beste met de nagel wegkrabben; met een pincet loopt u de kans het gifblaasje aan de angel in de huid leeg te knijpen.
Pas op met steken in de mond of keel! Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een insekt in uw mond vliegt of als u het per ongeluk binnenkrijgt wanneer u iets drinkt. Grote zwellingen kunnen leiden tot ademhalingsproblemen. In zulke gevallen kan men het beste direct medische hulp zoeken en ondertussen op een ijsblokje zuigen. Sommige mensen zijn overgevoelig voor wespen- of bijensteken en reageren zeer heftig. Het maakt dan niet uit waar u gestoken bent. De symptomen kunnen zijn: misselijkheid en braken, gezwollen lippen en oogleden, zwakte, ademhalingsstoornissen, duizeligheid en zelfs bewusteloosheid. Bij dergelijke verschijnselen dient u ogenblikkelijk de arts/deskundige in te schakelen.

Tekenbeet
Klachten: jeuk, aanwezigheid van teken, kleine harde plekjes, omgeven door een rode cirkel

Teken zijn insekten die zich voeden met bloed. Ze leven in hoog gras, kreupelhout en in bosgebieden en hechten zich aan dieren of mensen.
Teken bevinden zich vaak in het haar, de schaamstreek en rond de enkels.

Behandeling:
Teken verwijderen door met een tekentang de teek vast te pakken en al stevig draaiend langzaam uit de huid de trekken.
Daarna de huid ontsmetten.

Niet doen:
De teek nooit verdoven met alcohol of iets dergelijks!

Waarschuwing:
Teken kunnen (tijdelijk) verlamming veroorzaken. Deze verlamming verdwijnt meestal na het verwijderen van de teek.
Teken kunnen ook de ziekte van Lyme veroorzaken

Natuurlijke producten bij muggen en andere insecten:
Tea Tree olie heeft een sterk ontsmettende werking. Het is dan ook goed te gebruiken bij insectenbeten.
Muggen worden afgeschrikt door een extract uit de Eucalyptus maculata.
Citronella, doe een paar druppeltjes op het hoofdkussen of op het lichaam houden muggen op een afstand. Citronella olie is het meest bekend als een insectenwerend middel.

Je laat je toch niet prikken door insecten?