Actie Jacob Hooy Lavendel Olie 10 ml nu €3.95
lavendelolie
Lavendel werkt perfect tegen muggen.
Een essentiële olie, verkregen via stoomdestillatie van de bloeiende toppen van de echte lavendel.
Karakteristiek
De echte lavendel (Lavandula angustifolia, L. officinalis of L. vera) is de meest waardevolle soort in het lavendelgeslacht. De plant groeit in de grootste deel van het Middellandse Zeegebied, maar de meest beroemde regio waar de lavendel van nature voorkomt, zijn de zonnige kalkhellingen in het zuidoosten van Frankrijk, de Haute Provence. De plant groeit het liefst tussen de 800 en 1800 meter hoogte (in tegenstelling tot de lavandin en de spijklavendel die veel lager groeien). Naast Frankrijk zijn in verschillende gebieden in de wereld lavendelculturen ontstaan. Bekend is de lavendelteelt in Norfolk, boven Londen in Engeland. Australië (Tasmanië), Zuid Afrika en Oost Europa zijn tegenwoordig bekende lavendelgebieden. De planten groeien boven de 800 meter en komen voort uit zaailingen, de zgn. 'population'. Dit is één van de redenen dat deze lavendel een buitengewone veelzijdigheid vertoont, dit in tegenstelling met haar gekloonde soortgenoten, de lavandins en de meeste lavendel uit Oost Europa.
De opbrengst aan essentiële olie is voor echte lavendel rond de 1 % dwz dat er gemiddeld 100 kg. plantenmateriaal nodig is voor 1 liter lavendelolie. De kleur van lavendel is kleurloos tot lichtgeel. Het komt voor dat de kleur donkerder wordt naarmate de olie veroudert. De geur van de echte lavendel is te omschrijven als zeer herkenbaar: zoet en kruidig met een ondertoon van bloemen en hout. Hoe hoger de plant groeit, des te verfijnder is de gedestilleerde olie. De lavendelolie van hoge hoogte ('alpenlavendel') bevat hogere percentages esters en coumarines met als gevolg een zoetere geur en een nog meer kalmerende werking. De parfumindustrie maakt veel gebruik van lavendel - het is een onmisbaar onderdeel van eau de colognes en de meeste bloemenparfums. Lavendel wordt gekarakteriseerd als midden- tot topnoot.
Belangrijke bestanddelen
* Monoterpenen (5-12 %): pineen, camfeen, cis-ocimeen, limoneen, myrceen
* Sesquiterpenen (5-10 %): beta-caryophylleen, beta-farneseen
* Monoterpeenalcoholen (30-45): linalol, terpineen-4-ol, alfa-terpineol, borneol, geraniol, lavandulol
* Esters (40-55 %): linalyl acetaat, lavandulyl acetaat, terpenyl acetaat, geranyl acetaat
* Oxiden (tot 3 %):cineol, linalol oxide
* Ketonen (tot 3 %): kamfer, acetofenon
* Aldehyden (2 %): neral, geranial, komijnaldehyde
* Lactonen en coumarines: butanolides, herniarine, santonine, umbelliferon
Eigenschappen
Binnen de aromatherapie wordt lavendel gezien als de meest veelzijdige olie. Lavendel beschikt over vele eigenschappen. Zo is lavendel helend bij snij-, schaaf- en brandwondjes, verzachtend in de huidverzorging, licht verdovend bij pijn, ontspannend bij alle vormen van verkrampingen, insecten- en parasietenverdrijvend en regulerend bij gespannenheid. Verder werkt lavendel versterkend op het immuunsysteem. Door de bijzondere combinatie van inhoudsstoffen: de stimulerende monoterpeen alcoholen en de ontspannende esters heeft echte lavendel normaliserende eigenschappen.
Toepassing
* Bij gebruik in een geurverspreider wordt de lucht gereinigd en verfrist en is lavendel een hulp bij luchtwegaandoeningen en kou. Lavendel vrolijkt zwaarmoedige mensen op en houdt insecten op afstand. Prima bij mensen die moeite hebben bij het inslapen. De olie is sterk ontspannend en licht pijnverdovend. De olie werkt bij stress, hoofdpijn en soms bij migraine.
* Bij hoge uitzondering kan lavendel plaatselijk puur op de huid worden aangebracht: eventueel aanstippen bij puistjes, insectenbeten, wondjes, en/of rode, warme en verbrande huid. Ook bij wintervoeten is lavendel een zeer geschikte olie. Vermengd in een vette plantolie is lavendel te gebruiken als verzorgende en ontspannende wrijf- of massageolie bij stijve en stramme spieren en bevordert zij de doorbloeding.
* In de huidverzorging (in een crème of vette plantolie) is lavendel bijzonder geschikt voor de gevoelige, geïrriteerde huid (zonnebrand, na het scheren) en bevordert zij het genezingsproces van alle huidbeschadigingen en kleine brandwonden. Door de doeltreffendheid bij brandwonden zouden eerste hulpposten en ziekenhuizen echte lavendel olie in hun medicijnkit moeten hebben, vooral ook omdat echte lavendelolie pijnverdovende en huidherstellende eigenschappen bezit. Een waarlijk koninklijke olie. Een druppeltje pure echte lavendel olie bij een wondje of insectenbeet zal desinfecteren, de pijn verminderen en de huid prachtig genezen.
* In het bad kalmeert lavendel de nerveuze en gespannen mens en met name 's avonds bevordert lavendel een gezonde slaap.
* Lavendel in bloemenhoning is heerlijk van smaak en verzachtend bij een beginnende keelontsteking.
Dosering
* Bij verdamping: enkele druppels naar eigen voorkeur.
* Op de huid: maximaal 16 % bij volwassenen. Eventueel puur, maar alleen plaatselijk gebruik.
* In het bad: maximaal 10 druppels in een emulgator oplossen, bijvoorbeeld neutrale shampoo, neutrale badschuim, neutrale badolie of emulgator 80. En deze oplossing in een vol bad gebruiken.
* Als smaakstof: bv. 1 - 2 druppels in een potje bloemenhoning.
Overdosering en bijwerkingen
Lavendelolie is een zeer veilige essentiële olie, die men niet snel kan over doseren. Mogelijk kan hoofdpijn optreden bij overdosering. In een enkel geval kan lavendel puur op de huid een enigszins branderig gevoel geven.